WordPress | Οδηγός για αρχάριους part 2

5 Βασικά στοιχεία

για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι η ρομποτική και που βοηθάει θα ξεκινήσουμε αναλύοντας τον όρο STEM. Ο όρος “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] αναπτύχθηκε για τους κλάδους των θετικών επιστημών και φυσικά τον συνδυασμό αυτών με βάση τον τρόπο που αναπτύχθηκαν. Σε αυτόν τον κλάδο ανήκουν οι φυσικές επιστήμες, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά. Για την ιστορία ο όρος αυτός δόθηκε από την βιολόγο Judith A. Ramaley το 2001.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι ο όρος STEM προσεγγίζει τις θετικές επιστήμες με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές (παιδιά και έφηβοι) να μπορούν να κατανοούν με πιο εύκολο τρόπο όρους και έννοιες. 

1. Τι είναι το θυγατρικό θέμα;

Μπορεί το πρώτο αυτό βήμα για την κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress να περιέχει άγνωστες λέξεις, όπως “θυγατρικό” (child theme) θέμα, αλλά πολύ γρήγορα θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια που κάνουμε όλοι για να ξεκινήσουμε την κατασκευή μιας ιστοσελίδας είναι η εγκατάσταση ενός θέματος κι έτσι πρέπει. 

Όμως μπορείς να αποφύγεις τυχόν μελλοντικές αλλαγές που θα γίνουν από τους δημιουργούς του θέματος για λόγους αναβάθμισης (updates) πολύ απλά δημιουργώντας ένα “θυγατρικό” θέμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μην ανησυχείς καθόλου για το περιεχόμενο και το υλικό που προβάλεις στην ιστοσελίδα σου αφού καμία αλλαγή δεν θα την επηρεάσει. 

2. Εγκατάσταση SEO plug-in

Ακόμα μια άγνωστη λέξη; Κι όμως το SEO (search engine optimization) είναι κάτι που πρέπει να σε απασχολεί και να το μάθεις καλά ακόμα και πριν ξεκινήσεις την κατασκευή ιστοσελίδας.
Τι κι αν έχεις τον πιο όμορφο ιστότοπο, τις καλύτερες προσφορές και το πιο ελκυστικό περιεχόμενο, αλλά κανένας δεν μπορεί να τα βρει στο διαδίκτυο;
Χρειάζεσαι ένα πρόσθετο για να μπορείς να κάνεις αισθητή την παρουσία σου στις μηχανές αναζήτησης, ώστε ο ιστότοπός σου να  γίνεται όλο και πιο ορατός από όσους αναζητούν το περιεχόμενό σου σε αυτόν.

Παράλληλα έχεις την δυνατότητα να βελτιώνεις την κειμενογράφηση (copywriting) των άρθρων σου αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να προσεγγίσεις περισσότερα άτομα όπου θα επισκεφθούν την σελίδα σου.

3. Ενσωμάτωσε στον ιστότοπό σου το Google Analytics

Η ανάλυση δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τον ιστότοπό σου. Δεν θα μπορείς να αναπτύξεις τον ιστότοπό σου με τον σωστό τρόπο χωρίς τις πληροφορίες σχετικά με το κοινό σου. Το Google Analytics σου επιτρέπει να παρακολουθείς τις πηγές επισκεψιμότητας, τα ενδιαφέροντα του στοχευμένου κοινού σου και άλλα σημαντικά δεδομένα.

4. Κάνε τον ιστότοπό σου ασφαλή

Όλοι πια γνωρίζουμε πόσους κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο. Οι επιθέσεις απο hackers μπορεί να πιστεύεις ότι δεν θα χτυπήσουν τον δικό σου ιστότοπο ή κάποιο κακόβουλο λογισμικό να μην έχει λόγο να προσβάλει το site σου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αφήσεις την ασφάλειά του στην τύχη της.

Κυκλοφορούν δεκάδες πρόσθετα που μπορούν να κάνουν αυτή την δουλειά για εσένα και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή ή ακόμα και να καταβάλεις ένα μικρό ποσό για μια premium αναβάθμιση, αλλά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για πεταμένα λεφτά, κάθε άλλο. 

5. Back up και πάλι back up

Το τελευταίο αυτό βήμα έρχεται να συμπληρώσει την ασφάλεια κατά την κατασκευή ιστοσελίδας και την ανάκτησή της σε περίπτωση απώλειας ή σφάλματος. Η αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι ένας άνετος τρόπος αποθήκευσης των δεδομένων σου.

Το WordPress προσφέρει μια σειρά ειδικών πρόσθετων για το σκοπό αυτό. Μην διατηρείς τα δεδομένα σου στον ίδιο διακομιστή με τον ιστότοπό σου. Σε περίπτωση ατυχήματος, δεν θα μπορείς να χρησιμοποιείς το αντίγραφο ασφαλείας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και χειροκίνητα όποτε εμείς το επιθυμούμε.

Σεμινάριο WordPress

Δημιουργία Κατασκευής ιστοσελίδας και e-shop

Σεμινάριο Κατασκευής ιστοσελίδας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *