Photoshop | Βασικές Έννοιες

PHOTOSHOP

Σεμινάριο Graphic Design

Τι είναι το Photoshop;

Το Photoshop είναι ένα πρόγραμμα κατασκευής γραφικών και επεξεργασίας εικόνας. Με το Photoshop μπορούμε να επέμβουμε ώστε να διορθώσουμε μία φωτογραφία, να της αλλάξουμε το χρώμα και γενικά να την επεξεργαστούμε.
Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε γραφικά τύπου bitmap, gif, jpeg, psd. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση εικόνας από άλλες εικόνες και έτσι να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το Photoshop είναι από τα δημοφιλέστερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών στον τομέα του Graphic Design.

4 Βασικές έννοιες

1. Χρώμα (color)

Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα χρώματα ανάλογα με το μήκος κύματος του φωτός που τα φωτίζει. Το φως που περιέχει όλο το χρωματικό φάσμα εμφανίζεται σαν λευκό ενώ η απουσία του φωτός εμφανίζει το μαύρο. Σε αυτή την ενότητα θα μιλήσουμε για τις 2 πολύ βασικές επιλογές που έχουμε μεταξύ των μοντέλων χρωμάτων RGB & CYMK.

RGB

Το μοντέλο αυτό καλύπτει ένα τεράστιο χρωματικό φάσμα με την ανάμειξη των τριών βασικών χρωμάτων Red (Κόκκινο), Green (Πράσινο) και Blue (Μπλε).
Με απλά λόγια το μοντέλο αυτό αφορά τα χρώματα και την ένταση με την οποία προβάλλονται από τις οθόνες. Πρακτικά έχουμε μια έντονη και ζωηρή προβολή των χρωμάτων κατά την επεξεργασία φωτογραφιών και γραφικών.

CMYK

Τα βασικά χρώματα αυτού του μοντέλου είναι τα Cyan (Κυανό), Magenta (Ματζέντα), Yellow (Κίτρινο) και Black (Μαύρο).
Σε αντίθεση με το RGB μοντέλο, τα χρώματα έχουμε περιορισμένη ένταση και φωτεινότητα.
Όμως είναι σημαντικό γιατί αποδίδει πιο ρεαλιστικά τα χρώματα κατά την εκτύπωση. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να κάνουμε εκτύπωση και ονομάζεται τετραχρωμία.

2. Ανάλυση εικόνας

Στην ανάλυση καθορίζεται η ποιότητα της εικόνας κατά την εμφάνιση ή την εκτύπωση. Με τον όρο ανάλυση, εννοούμε την απόσταση των pixels μέσα στην εικόνα και την οποία την μετράμε σε ppi (pixel per inch). Πχ αν μία εικόνα έχει ανάλυση 72ppi σημαίνει ότι περιέχει 72 Χ 72=5184 pixels ανά τετραγωνική ίντσα. Συνεπώς όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει η εικόνα, τόσο περισσότερα pixels θα την απαρτίζουν με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ευκρίνεια και ποιότητά της.
Το μειονέκτημα είναι ότι όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει μία εικόνα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στον δίσκο σε ΜΒ και έτσι είναι πιο αργή η δημοσίευση μιας εικόνας η ή μεταφορά της σε ένα μέσω αποθήκευσης.

3. Bάθος χρώματος

Oρίζεται ο αριθμός των πληροφοριών χρώματος σε bits που είναι αποθηκευμένες σε ένα pixel. Μεγαλύτερο βάθος χρώματος σημαίνει περισσότερες πληροφορίες χρώματος άρα μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια.

4. psd. (Αρχείο)

Αρχεία με κατάληξη .psd είναι τα αρχεία που δημιουργεί το Photoshop και περιέχουν όλες τις πληροφορίες κατά την διάρκεια της επεξεργασίας (Layers, Channels, Masks). Αποθηκεύοντας σε αυτή την μορφή μπορούμε να επαναφέρουμε το αρχείο στην μορφή που ήταν πριν το κλείσουμε. Αυτό έχει σαν συνέπεια τον μεγάλο όγκο του αρχείου σε ΜΒ καθώς δεν έχει υποστεί καμία συμπίεση.

Σεμινάριο Photoshop

Επαγγελματική Επεξεργασία Εικόνας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *